Elephant in the room
Binnen bedrijven, zelfs binnen start-ups, kunnen er verschillende spanningen of onderwerpen zijn die onvoldoende genoeg besproken worden. Je voelt dan vaak bij binnenkomst in een ruimte dat er een bepaalde groepsdynamiek verstoord is. Dit noem ik de ‘elephant in the room’. Letterlijk dus een onderwerp wat aanwezig is, maar eigenlijk niet besproken wordt waardoor er een bepaalde sfeer rondhangt binnen een bedrijf of ruimte. Wat ik vaak adviseer is om die ‘olifant in de ruimte’ zo snel mogelijk bespreekbaar te maken. Want te allen tijde moet je onderwerpen bespreekbaar kunnen maken binnen je bedrijf en vooral binnen je team. Het komt de samenwerking en daarmee het bedrijf immers niet ten goede als de olifant niet geadresseerd wordt.
Deze ‘elephant in the room’ zie je meestal terugkomen bij onderwerpen die hogerop liggen binnen het bedrijf of wanneer er politiek bij komt kijken. Mensen durven zich over deze thema’s niet transparant uit te spreken waardoor er een bepaalde spanning ontstaat. In mijn ervaring komt dit ook vaak voor bij start-ups. Ik erger me hier vaak heel erg aan en voel de spanning eigenlijk altijd gelijk hangen bij binnenkomst. Wat ik dan doe is letterlijk een (speelgoed) olifant op tafel zetten, hopend dat ik niet de enige ben die de olifant in de ruimte opmerkt. In het begin zie je vaak mensen wegtrekken of dichtklappen wanneer ik dat doe. Maar wanneer ik mijzelf dan wat kwetsbaarder opstel, creëer ik een veilig speelveld voor iedereen aanwezig. Het bespreekbaar maken van zo’n onderwerp is vaak ontzettend moeilijk want het gaat om een stukje vertrouwen binnen het bedrijf of team. Maar het moet beslist gebeuren om te kunnen groeien als bedrijf en als team.
Voor mij is het te allen tijde belangrijk om over dit soort onbesproken onderwerpen te praten, want dit zijn juist de punten die groei, toekomst en samenwerking stimuleren en versterken. Vaak zie je dat iedereen om dit soort onderwerpen heen draait, maar ze eigenlijk nooit echt benoemd. Zodra ‘the elephant in the room’ bekend is en dan eindelijk besproken wordt, is hij aanwezig en wordt er naar een oplossing gezocht waardoor je direct een sfeerverandering merkt. Er is zelfs een boek over hoe je dit soort frustraties binnen je bedrijf bespreekbaar kunt maken: ‘De vijf frustraties van teamwork’ geschreven door Patrick Lencioni. Lees het eens!
In principe gaat het allemaal over het onderlinge vertrouwen binnen je team. Er zijn vaak prikkels die ervoor zorgen dat deze gevoelige thema’s niet besproken worden. Maar als je goed wilt samenwerken, moet je eerlijk en transparant te werk gaan. De groepsdynamiek positief stimuleren, interesse tonen in elkaar en elkaar te allen tijde respecteren. Want een gezonde bedrijfscultuur zorgt voor een goede samenwerkende toekomst en dus een positieve groei van je bedrijf!