Ondernemen is een kwestie van het juiste ‘Yin-Yang’-principe vinden tussen werk en privé _
Ik ben al een aantal jaar bezig met het onder controle krijgen van mijn ‘work-life balance’. Ondanks dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, heb ik er tot nu toe veel uit kunnen halen en van kunnen leren. Hierover wil ik graag mijn persoonlijke verhaal en inspiraties delen. Als ondernemer is het namelijk niet altijd makkelijk om je werk even uit te zetten.
Momenteel ben ik een trotse vader en echtgenoot. Samen met mijn vrouw Maaike en mijn twee zoons Pieter (5) en Timo (3), wonen we in een eengezinswoning in Rotterdam-Zuid, waar we proberen het meeste uit het leven te halen om met zekerheid de toekomst in te gaan. Die zekerheid creëren is soms lastig, helemaal omdat je niet alleen jezelf, maar ook je gezin wilt kunnen onderhouden.
Een grote inspiratie en steun hierin is mijn vrouw. Allebei werken we hard om onze dromen te verwezenlijken. Maaike heeft, als rijksambtenaar bij Rijkswaterstaat, een stabiele baan en inkomen. Ze pakt haar carrière aan op haar eigen manier, waarin haar rustige en ambitieuze houding veel zekerheid en steun bieden binnen het gezin. Dit geeft mij als ondernemer de vrijheid om mijn eigen ondernemende pad te kunnen volgen en vrije keuzes te maken. Als ondernemer moet je namelijk veel risico’s nemen en werk je vaak met onzekerheden, waar ik mijn gezin nooit in mee zou willen trekken. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat mijn onderneming vrijstaat van mijn privéleven en dat de keuzes die ik maak geheel zakelijk zijn. Als ik dit niet zou doen, zouden bepaalde deals hoogstwaarschijnlijk niet gesloten zijn omdat ik niet wil dat het mijn gezin kan raken. Zij mogen geen last hebben van de risico’s en mogelijke fouten die ik zakelijk maak. Als je dit goed scheidt, geeft dit je de vrijheid om te ondernemen op de manier waarop jij dat wilt. Ik ben niet iemand die constant de risico’s opzoekt, maar ze horen wel bij het vak en ik wil daarin een goede balans houden.
Naast het scheiden van de keuzes die je maakt binnen je privéleven en onderneming, is het ook erg belangrijk om grenzen te trekken. Als je thuiskomt na werk, wil je je volle aandacht aan je gezin en je eigen welzijn spenderen. Vaak is dit als ondernemer moeilijker dan je denkt; er is nog een telefoontje wat je moet plegen of er zijn nog dingen aan het malen in je hoofd. Dit heeft als gevolg dat je niet vol op je gezin kan focussen en niet echt bij ze bent. Het trekken van harde grenzen op dit gebied is moeilijk, want wie gaat er voor? Een onderneming voelt als je eigen kind en kan je niet zomaar uitschakelen. Als dit voor je gezin ook zo gaat voelen, kunnen ze jou de nodige vrijheid geven. In het begin had Maaike hier moeite mee, maar nu geeft ze me hierin de ruimte. Ze heeft me geholpen in het trekken van grenzen door me in te laten zien dat je soms afstand moet doen. Ik neem nu de tijd om af te maken waar ik anders over blijf nadenken, zodat mijn aandacht daarna volledig naar mijn gezin gaat.
Belangrijk in dit proces is transparante communicatie. Als ondernemer ben je voortdurend druk met nieuwe mensen leren kennen, beslissingen nemen, nieuwe dingen ervaren of terechtkomen in een crisissituatie. Je bent constant bezig en wanneer je thuiskomt wil je juist het tegenovergestelde; een ‘yin-yang’ principe met extreme rust. Door stressvolle situaties op de dag die in je mindset blijven hangen, kunnen simpele vragen, bijvoorbeeld over het eten, zwaar aanvoelen en is transparant communiceren niet altijd makkelijk. Hier moet vanuit het gezin begrip voor zijn en het is belangrijk elkaar de ruimte te geven. Blijf elkaar constant vragen ‘Hoe voel je je?’, ‘Wat vind je belangrijk?’ of ‘Wat kan er anders?’ Want als er geen communicatie is, dan wordt het lastig; zowel in je werk als je privéleven.