Veel mensen die beginnen met ondernemen zien alles vaak heel rooskleurig in, terwijl je de eerste maanden eigenlijk meestal geen inkomen hebt. Immers, er zijn een hoop elementen om in te investeren en de inkomsten die je in het begin genereert zijn meestal niet of net voldoende om de kosten te dekken. Zo komt men vaak tot de realisatie dat het wel heel prettig was om elke maand een salaris uitbetaald te krijgen bij je vaste baan. Die zekerheid heb je niet als startende ondernemer, maar kun je wel opbouwen na verloop van tijd. Om naast plezier ook inkomsten binnen te krijgen, is het dan ook belangrijk dat je jezelf eens in de zoveel tijd kunt belonen met een welverdiend salaris.
Is het nodig?
De vraag of je jezelf moet uitbetalen als founder hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Wat voor mij essentieel is, is dat je in je privéleven een stabiele basis moet hebben. In andere woorden, je moet sober maar comfortabel kunnen leven. Als student heb ik nooit veel geld nodig gehad om me van mijn levensbehoeften te voorzien. Daarnaast had ik wat spaargeld wat ik bijna volledig in mijn bedrijf stopte. Pas na bijna twee jaar na het opzetten van Billink besloot ik dat er voldoende ruimte was om mezelf salaris te betalen. Daarvoor gingen alle inkomsten terug het bedrijf in om stabiliteit en groei te stimuleren.
Ik had destijds de luxe dat ik sober leefde en niet zoveel nodig had. Maar na twee jaar zonder salaris was het potje leeg. Na een afspraak bij de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling, besefte ik me dat ik de rekening niet uit mijn eigen potje kon betalen. Toen realiseerde ik me dat het tijd was om mezelf als founder te betalen, wat prima lukte met een minimumloon salaris. Op die manier konden we onszelf betalen en tegelijkertijd geld in het bedrijf blijven steken.
Hoeveel betaal je jezelf?
De regel is: Hoe soberder je leeft, hoe minder van je inkomsten je hoeft uit te betalen aan jezelf. Om een onafhankelijke eigenaar van je bedrijf te blijven is het belangrijk dat je blijft investeren in je bedrijf. De beste balans ligt rond een stabiele basis in je privéleven om jou (en eventueel je gezin) te kunnen onderhouden en een potje met voldoende financiën om je bedrijf draaiende en groeiend te houden.
Als alleenstaande is het makkelijker om je privéleven stabiel te houden dan met een gezin. Immers, met een gezin of kinderen draag je de verantwoordelijkheid om een salaris binnen te krijgen en iedereen te voorzien van hun levensbehoeften. Ben je alleen, dan is het makkelijker om een maand wat soberder te leven om wat geld te besparen. Daarnaast staat voor mij mijn bedrijf niet meer op nummer 1. Die plek is ingenomen door mijn gezin, dus inkomsten gaan als eerst daarheen.
Hoe betaal je je compagnons?
Als je met meerdere compagnons een bedrijf runt, wordt uitbetalen wat lastiger. De één zal namelijk meer inkomsten nodig hebben dan de ander om een stabiele privésituatie te kunnen waarborgen. Zo heeft een alleenstaande een stuk minder nodig dan iemand met een groot gezin. Het is dan ook enorm belangrijk dat dit met alle betrokkenen wordt overlegd en dat er een eerlijke oplossing wordt gezocht waar iedereen tevreden mee is. Mijn advies is om het salaris gelijk te trekken, zodat iedereen hetzelfde verdient om conflicten te voorkomen. Maar dat is helaas niet altijd haalbaar. Open en eerlijk overleg en compromissen zijn daarom onmisbaar.