Samen met mijn compagnons Niels de Peuter, Laurens Withagen en Roman Berkhout van Billink/COEO NL kwamen we geregeld samen om bij te praten, over alles wat er speelt in ons leven, zowel zakelijk als privé. Op den duur verhuisden we verder en verder uit het centrum van Rotterdam, wat het lastig maakte om na onze etentjes op de fiets naar huis te springen. Omdat we alle vier wel van een hapje en een drankje houden, werd het onvermijdelijk om een taxi naar huis te bestellen. Een van deze services was Rent a Bob, waarmee je gemakkelijk iemand kunt inhuren die je naar huis brengt. Na de dienst een aantal keer gebruikt te hebben, heb ik er verder niet veel meer bij stilgestaan. Totdat ik op een bepaald moment werd uitgenodigd voor een evenement (Platform Day), waar ik door mijn zusje Marlot werd geïntroduceerd aan Jeroen.

Technische uitdagingen

Jeroen bleek niet alleen een fanatieke en inspirerende ondernemer, maar ook de eigenaar van Rent a Bob. We raakten aan de praat over zijn bedrijf en de uitdagingen die hij tegenkwam. Deze uitdagingen bestonden voornamelijk uit bottlenecks op het gebied van technologie. Zo hadden ze een applicatie die niet optimaal werkte, en hoewel er veel potentiële groei om de hoek lag, hadden ze niet de technische expertise om een solide digitaal platform op te zetten.

Zelf maak ik geregeld gebruik van Uber, wat technisch gezien een knap staaltje werk is wat betreft hun online diensten. Niet alleen bestel je binnen enkele seconden een taxi, je weet ook exact waar de auto zich op dat moment bevindt en wanneer deze bij je voor de deur staat. Als ondernemer met een passie voor het bouwen van technische oplossingen, leek dit de uitgelezen kans om een samenwerking aan te gaan. Niet alleen bleek er direct een goede klik met Jeroen, hij had ook nog een aantal andere innovatieve ideeën waar hij wat extra technische handen bij kon gebruiken. Een van deze ideeën was DriveMe, een online dienst waarmee je voor een dag(deel) een directiechauffeur kunt inhuren die naar de plaats van bestemming rijdt terwijl jij ongestoord verder kunt werken. 

De oplossing

Door de innovatieve ideeën van Jeroen en zijn compagnon Patrick zijn we verder gaan nadenken over wat er nodig was om DriveMe op te bouwen tot een succesvol platform. Zo is TMM investeerder geworden van DriveMe en twee andere platformen die vallen onder de koepelorganisatie STUD Holding: Rent a Bob en E-drivers. Sindsdien werkt TMM samen met Jeroen en Patrick en een andere investeerder, Mark van der Kallen. Mark is een bekend gezicht binnen de automobielindustrie, uit Den Haag.

In twee jaar tijd hebben we voor alle drie de bedrijven een digitaal platform gebouwd en is in de tussentijd de omzet verdriedubbeld zonder extra kosten op onze backoffice. Door de kracht van techniek hebben we de platformen zo efficiënt opgebouwd dat er makkelijk geschaald kan worden zonder daar extra investeringen in hoeven te doen. En dat is exact waar mijn passie ligt: het uitbouwen van een bedrijf op basis van hoge kwaliteit en met een goede dienstverlening, met een perspectief op de toekomst.

Mijn passie voor STUD

Als investeerder en ontwikkelaar val je niet zomaar voor een project. Niet alleen moet er een uitdaging inzitten, maar er moet ook een klik zijn met de mensen waarmee je voor een langere tijd gaat samenwerken. Wat STUD voor mij een ideale partner maakt, is het feit dat ik er zelf gebruik van maak. Hierdoor sta je dichter bij het product dat je bouwt en kun je jezelf gemakkelijker in de schoenen van de eindgebruiker plaatsen en daarmee de gebruikservaring naar een hoger niveau tillen.

Naast mijn eigen affiniteit met het product, voelde ik ook dat de langdurige samenwerking tussen Patrick en Jeroen zorgt voor een ijzersterk duo dat zich niet snel uit het veld laat slaan. Beginnende ondernemers maken nog weleens beginnersfouten of er ontstaat mot tussen de founders. Maar na meer dan tien jaar samengewerkt te hebben, weten Patrick en Jeroen exact waar ze mee bezig zijn en hebben ze een uitgebreid netwerk aan experts binnen de branche. De toevoeging van TMM aan de technische kant gaf ook hen een kick om hun bedrijf verder te bouwen.

Tot slot houden Patrick en Jeroen ook wel van gezelligheid op z’n tijd, wat voor mij als investeerder en partner ook erg belangrijk is. Zo onderhoud je niet alleen de zakelijke band tussen jou en je partners, maar leer je elkaar ook steeds beter kennen als persoon. Immers, naast het harde werken moet er ook tijd zijn voor gezelligheid.

Jeroen over de samenwerking

TMM heeft onze bedrijvengroep naar een hoger niveau gebracht. Letterlijk ‘next level shit’ dus. Wij hadden al een lange tijd twee ‘traditionele’ privéchauffeur bedrijven; E-Drivers en Rent A Bob. En we zaten in een fase waarbij het niet slecht ging, maar we gingen langzaam vooruit. Te langzaam. Om sneller vooruit te komen én om ons nieuwste idee (DriveMe) van de grond te krijgen moesten we technologie vóór ons laten werken, dat zagen we wel in. En dat konden we niet realiseren met de tech-stack die we op dat moment hadden. Via-via kwamen we in contact met de mannen van TMM, en vanaf dag één voelde het lekker. (En we zijn inmiddels een paar jaar verder.) Want technologie, daar zijn ze belachelijk goed in. Kijk maar naar de opkomst van het platform DriveMe en de lancering van de Rent A Bob apps. Inmiddels draaien alle entiteiten op door TMM gebouwde technologie en hebben we in de toekomst nog meer mooie stappen te maken. Ook zaken als structuur, strategie en commercie zijn binnen onze bedrijvengroep door TMM sterk verbeterd. Daardoor kunnen we nu met minder mensen (veel) meer werk verzetten en is er sterke focus op wat moet gebeuren, en wat vooral niet. Dat geeft rust.