Elk project en bedrijf is uniek en elke samenwerking is anders. Een van de inspirerende samenwerking die ik in de afgelopen jaren ben aangegaan is Woosa: een WordPress- en WooCommerce plugin provider die zich focust op specifieke categorieën zoals marktplaatsen, dropshipping platforms en betaalproviders. Aan het hoofd van Woosa staat Jessica Risch, een inmiddels doorgewinterde ondernemer en business developer. Onze ontmoeting vond plaats toen we bij Billink op zoek waren naar een accountmanager. Tijdens haar interview met Niels zagen we direct talent in haar gedrevenheid en ondernemend karakter, wat het begin vormde van een jarenlange samenwerking. Jessica’s enthousiasme zorgde ervoor dat ze binnen korte tijd in een positie belandde met de focus op sales en productmanagement bij Billink.

Toch bleef er iets knagen, waardoor Jessica de beslissing maakte om zelf de wereld van ondernemerschap te betreden. Zo liet ze in overleg met ons Billink achter zich en startte ze haar eigen bedrijf dat nu bekendstaat als Woosa, een succesvol en gezond bedrijf. Waar Woosa startte met het idee om vanuit WooCommerce een eigen webwinkel software te starten. Na twee jaar hard aan haar eigen platform gewerkt te hebben, werd ze door bol.com benaderd om een plugin te ontwikkelen voor WooCommerce. In plaats van dat gratis aan te bieden kan er een maandelijkse betaling voor gerekend worden. Omdat er nog steeds een afhankelijkheid was van de opbrengst van haar projecten, klopte Jessica bij me aan om te brainstormen over hoe ze de stap van webwinkel projecten naar het bouwen van plug-ins het best kon aanpakken. Toendertijd waren Silvan en ik net begonnen aan TMM en we zagen allebei een uitgelezen kans om samen met Jessica deze stap te nemen. Zo bood ik haar aan om naast een investering ook in de praktijk betrokken te raken bij het project. Na onze succesvolle samenwerking in het verleden en onze goede klik, besloten we koppen bijeen te steken en Woosa in nauwe samenwerking te helpen met het bereiken van haar potentie als plugin ontwikkelaar en aanbieder.

Vrijwel vanaf het begin van onze samenwerking is Woosa enorm hard gegroeid, met een collectie van inmiddels al meer dan 15 plug-ins voor dropshipping- en E-commerce platforms in verschillende landen. Met een CTO en een compleet team op zak had Woosa al een sterke basis, maar de investering van TMM zorgde ervoor dat er een runway kon worden klaargelegd voor het waarmaken van haar dromen voor Woosa. Na een periode van snelle groei kwam Woosa in rustiger vaarwater terecht. De snelle vooruitgang zorgde ervoor dat de focus meer op interne zaken kwam te liggen dan op sales, waardoor er een nieuwe uitdaging ontstond: hoe organiseer je je bedrijf voor langdurige en stabiele groei?

Na verloop van tijd merkte ik dat ik soms tegen uitdagingen aanliep binnen het bedrijf. Zo was ik inmiddels zodanig betrokken bij Woosa, dat het soms moeilijk was om mijn rol in het bedrijf te identificeren. Ten eerste stond ik Jessica bij als investeerder, maar ik sprong ook steeds vaker als ondernemer in. Op dit punt moesten we uitzoeken wat we nu eigenlijk van elkaar verwachten en moest ik Jessica de vrijheid geven om de rol van ondernemer in te nemen. Als doorgewinterde ondernemer was het een uitdaging voor mij om die rol niet zelf op me te nemen en Woosa slechts als investeerder en adviseur bij te staan.

Woosa is door de jaren heen steeds verder doorgegroeid, met af en toe een tegenslag, maar altijd weer een periode van vooruitgang. Immers, een startup groeit niet lineair. Na periodes van snelle groei hebben we besloten om de focus op stabiliteit te leggen, in plaats van veel te investeren en sneller te groeien dan dat gezond was. Woosa is nu een stabiel bedrijf met een sterk team, plugins van hoge kwaliteit en een stabiel toekomstperspectief.

Mijn passie voor Woosa

Als ondernemer ben ik in het verleden meer dan eens bijgestaan door andere ondernemers om me verder te kunnen ontwikkelen en mijn projecten van de grond te krijgen. Daardoor heb ik zelf ook een passie ontwikkeld om startende ondernemers te helpen. Als inspirerende talenten zoals Jessica op het punt staan om het ondernemerschap aan te gaan en ik kan daar iets aan bijdragen, dan doe ik dat graag. Het is enorm gaaf om een bedrijf vanaf het begin te zien groeien en op te zien bloeien tot een mooi, succesvol en stabiel bedrijf. Het internationale karakter van Woosa heeft me ook altijd aangetrokken. Woosa heeft plugins voor e-commerce platforms van over de hele wereld, en het is altijd een passie van me geweest om met verschillende landen en culturen samen te werken. Dat is iets wat ik bij mijn eigen bedrijven nog niet genoeg heb kunnen meemaken, aangezien merendeel van mijn projecten hun focus hadden op de Nederlandse markt. Uiteraard draagt de goede klik met Jessica en haar enthousiasme en iets wat eigenwijsheid als ondernemer enorm bij aan onze succesvolle samenwerking.